12. Egyetemi Anyanyelvi Napok

 

Nyelvhelyességi vetélkedő

 

Az írásbeli forduló feladatlapja

  

1. Az alábbi mondatok iskolai dolgozatokból származnak. Jelölje aláhúzással, majd javítsa ki hibáikat. (Mondatonként 2 pont, összesen 20 pont.)

 

A gida az az állat, amely koraszülött és az őznek a gyermeke.

A gida az őznek a kicsinye.

A középkorú lovagok a lovagi tornákon mindig egy hölgyet tűztek maguk elé.

A középkori lovagok mindig egy hölgy kegyeinek elnyerését tűzték célul maguk elé.

Télemakhosz segített a kérők leszámolásában.

Télemakhosz segített leszámolni a kérőkkel.

A mérgezett kard által ontja ki életét.

A mérgezett karddal oltja ki életét / ontja ki vérét.

A nemzetiségi iskolákba több ajkú diákok járnak.

A nemzetiségi iskolákba több nyelvet beszélő diákok járnak.

Végül minden apró szál Bánk bánban központosul.

Végül minden apró szál Bánk bánhoz vezet.

Madách anyja nem bírta elviselni azt az életet, amit a felesége élt.

Madách anyja nem bírta elviselni azt az életet, amit a fia felesége élt.

Kossuth javasolta 2 millió forint és 200 000 újonc létrehozását.

Kossuth javasolta 2 millió forint és 200 000 újonc megajánlását.

Zrínyi halálát egy, a bécsi kamarilla által felbőszített vadkan okozta.

Zrínyi halálát egy felbőszült vadkan okozta, melyhez egyesek szerint a bécsi kamarillának is köze volt…

A szabadságharc idején a nemzetiségiek is fellángolnak.

A szabadságharc idején a nemzetiségek érzelmei is fellángolnak.

 

2. Írjon rövid szöveget az alábbi témák egyikéből, a három megadott különböző szövegtípusban. Tehát az 1)–3) téma közül egyet kell választania, de a kiválasztott témát három változatban (a)–c)) kell megírnia. A szövegeket a kipontozott (megadott) terjedelemben készítse el. (Szövegenként 6 pont, összesen 18 pont.)

 

1) Holnap szép tavaszi idő lesz.

a) Időjárás-jelentés rádióban.

b) Bizalmas társalgás.

c) Esszépróza (annak részlete).

2) XY filmcsillag leesett a lépcsőn és karját törte.

a) Újsághír.

b) Baleseti jegyzőkönyv.

c) Spontán élőnyelvi történet elbeszélése.

3) Pályakép ZA-ról, Széchenyi-díjas tudósról, 70. születésnapja alkalmából.

a) Újságcikk napilap művelődési rovatában.

b) Beszéd bizalmas családi/baráti körben.

c) Lexikonszócikk.

1) Holnap szép tavaszi idő lesz.

a) Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a holnapi napon száraz, napsütéses, derűs időre számíthatunk. A hőmérséklet a nappali órákban 20–22 fok körül várható.

b) Azt mondta a rádió, holnap szép időnk lesz. Már éppen itt volt az ideje! Ha így marad, a hétvégén kirándulni is elmegyünk.

c) Holnap már nem az esőcseppek, hanem a nap sugarai csiklandozzák a sok csapadéktól latyakossá vált utakat. A fák bontogathatják rügyeiket, s a madarak dalra fakadhatnak. Itt a tavasz!

2. XY filmcsillag leesett a lépcsőn és karját törte.

a) A mindig frissességet sugárzó XY szerda reggel új filmjének forgatására indult, mikor megcsúszott a háza előtti lépcsőn és karját törte. A színművész bal karját a kórházba szállítás után begipszelték. A munkát 6 hét múlva folytathatja.

b) 2002. február 27-én reggel 6 óra körül XY, Z utcai lakos a háza előtti lépcsőn megcsúszva szilánkos felkartörést szenvedett. A törött bal kar fölött, váll tájékán kisebb zúzódások találhatók. Orvosi ellátásra a K kórházba szállítva. Dátum, aláírás.

c) Hallottad, hogy az a fantasztikus pasi, az az XY leesett a lépcsőn? Szegény még a karját is eltörte! El tudod Őt képzelni begipszelt karral?! Iszonyú!! Én most olvastam az újságban, de állítólag már a neten is fenn van.

3) Pályakép ZA-ról, Széchenyi-díjas tudósról, 70. születésnapja alkalmából.

a) ZA köszöntése. Tegnap 70. születésnapja alkalmából köszöntötték a Magyar Tudományos Akadémián ZA-t, a 20. század magyar történelmének kutatóját a képviselői. Az ünnepségen GF történész méltatta a száznál több tanulmány és tucatnyi önálló kötet szerzőjének munkásságát, tudományszervező tevékenységét

b) Ti tudtátok, hogy ZA már 70 éves? Fantasztikus koponya az öreg, és hihetetlen a munkabírása! Most is egy újabb nagymonográfián dolgozik, s naponta 6–8 órát tölt a levéltárban. A legkevesebb, amit megérdemel, az a Széchenyi-díj volt!

c) ZA (1932– ) történész, az MTA rendes tagja, Széchenyi-díjas. Elsődleges kutatási területe a 20. század. Főbb művei: A dualista államstruktúra válsága (1973), Az első világháború hadtörténetének forrásai (1979), Hungary and the Habsburgs (1984), A magyar katonai ellenállás 1941–45 (1991), A világháborúba sodródott ország (1997).

 

3. Fogalmazza át, és ha szükséges, egészítse ki a következő mondatokat a megadott stílusokban úgy, hogy a mondatok tartalma ne sérüljön. (Megadott mondatonként 3 pont, összesen 9 pont.)

 

1) A rövid idő alatt leesett egy méternyi hó lehetetlenné tette a megszokott életet, a kis hegyi település megközelíthetetlenné lett.

a) fiatal szemtanú bizalmas elbeszélése:

Esett egy csomó hó, lehetett vagy egy méternyi. Nem lehetett csinálni ott fenn semmit, autó a faluba se be, se ki, úgyhogy mindenki csak nézett, hogy most mi lesz.

b) választékos elbeszélés a katasztrófaelhárítók későbbi köszöntésén:

A méteres hó megbénította a közlekedést, a falu megközelíthetetlenné vált. A hó fogságába kerültünk, s bizony, nem tudom, mit lett volna velünk, ha Önök nem jönnek a segítségünkre.

c) újsághír sajtónyelvi fordulatokkal:

A váratlan havazás országszerte jelentős fennakadásokat okoz. A méteres hótakaró egész falvakat zárt el a külvilágtól, különösen az ország magasabban fekvő vidékein.

2) Egy tök lepusztult kégliben éltek, ahol még kaját csinálni sem lehetett.

a) közömbös hétköznapi:

Egy szegényes lakásban laktak, ahol még főzni sem lehetett.

b) választékos, emelkedett:

Egy nyomorúságos lyukban húzták meg magukat, ahol még arra sem volt lehetőségük, hogy meleg ételt készíthessenek maguknak.

c) tudományos (pl. szociológiai, családgondozó):

A lakás jelenlegi állaga a megfelelő életkörülményeket nem biztosítja. Főzési lehetőség nincs.

3) A Fővárosi Bíróság meghozta és kihirdette az alábbi ítéletet: XY 1. rendű vádlott nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettében bűnös, ezért a bíróság 15 év fegyházbüntetésre ítéli.

a) közömbös elbeszélő:

XY-t 15 évre ítélték, mert kegyetlenül  megölt valakit a pénzéért.

b) szenzációkereső bulvárlap:

15 év börtönt kapott a késes gyilkos. Megszületett az ítélet a szolnoki rablógyilkos, XY ügyében, aki több késszúrással végzett áldozatával. Az idős asszony tetemét a saját kertjében elásó férfi most évekig gondolkodhat azon, érdemes volt-e a bűn útjára lépnie.

c) bizalmas elbeszélés (pl. bűnözők között):

15 évet varrtak a Késes Laci nyakába, mert megint zsére volt szüksége, aztán megmurdelt valami vén spinét, a zsaruk meg lekapcsolták.

 

4. Milyen jelentéseit ismeri az alábbi szavaknak? Ha szükségesnek látszik, példával is illusztrálja. (Jelentésenként 1 pont, összesen legfeljebb 15 pont.)

 

csiga: puhatestű állat, a hallószerv része, emelőszerkezet része, kínzóeszköz, játékszer (búgócsiga), göndör hajfürt; lassú (de csiga vagy) stb.

szín: szemmel érzékelhető tulajdonság, kártyalapok egy csoportja, felszín; nyitott gazdasági épület; színpad, színdarab felvonásának egy része stb.

jegy: osztályzat (érdemjegy), utazásra jogosító szelvény (buszjegy), jellegzetes tulajdonság, belépő (mozijegy), utalvány (kenyérjegy) stb.

 

5. Írjon az alábbi szavakra minél több szinonimát. Minden kifejezéshez írjon rokon értelmű szót. (Szinonimánként 1 pont, összesen legfeljebb 20 pont.)

 

agyafúrt: csavaros eszű, cseles, fifikás, íkúbomba, leleményes, ravasz stb.

alszik: bóbiskol, durmol, húzza a lóbőrt, szendereg, szundikál, szunyál stb.

béna: mozgásképtelen, mozgássérült, nyomorék; balfék, esetlen, kétbalkezes, nyomi stb.

erős: bivaly, deltás, izmos, izompacsirta, vasgyúró; strapabíró; sértő, durva; csípős stb.